Vägglöss

Vägglöss är obehagliga, men helt ofarliga. De kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat. Det första tecknet kan vara bett på ställen som inte är täckta av kläder nattetid och/eller spillning (små svarta prickar) i sängen eller på sängstommen.
De kan gömma sig bakom lister, tavlor, gardiner och kommer fram på nätterna för att suga människoblod. Däremot behöver du inte oroa dig för att de ska sprida några sjukdomar. De styrs av tillgången på mat och kan ligga i dvala en lång period, upp till ett år för att sedan vakna till liv. Vägglöss kan inte hoppa, utan de kryper och går. Vägglössen är 2,5–12 mm långa, rundat ovala, platta och bruna/gulbruna.

Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter utlandssemestrar eller andra resor. Ha därför inte väskan öppen i onödan på hotellrummet och packa upp utomhus när du kommit hem. Tvätta det som går i minst 60 grader. Vägglöss kan även finnas i möbler som tas in i hemmet.
 
Nedan följer några tips inför att Anticimex kommer och sanerar din lägenhet:
1. Dammsug ofta.
 
2. Vägglöss gillar inte värme, så om du har möjlighet, boka torkskåpet i tvättstugan och lägg in sängkläder etc. där i minst tre timmar, i minst 60 grader.
 
3. Sätt dubbelhäftande tejp runt sängbenen, dra ner lakanet och tejpa fast det med dubbelhäftande tejp. Detta gör det mycket svårare att komma åt dig, då de inte kan krypa eller bita genom textil.
 
4. Dra ut sängen en bit från väggen.
 
OBS! Då vägglöss aktiveras av mänsklig närvaro, måste du bo i lägenheten efter att Anticimex har sanerat lägenheten, även om det kan vara obehagligt. Det kan ta upp till 5 veckor innan saneringen fungerat fullt ut, beroende på mängden vägglöss.